یکی از درسهای بازاریابی شناختن بازارتان است. این یعنی شناختن مشتریان تان، شناختن رقبایتان، شناختن سازمانتان و شناختن محیط کلی رقابتی تان.
محیط رقابتی پیچیده است و بنابراین درک اینکه اکنون در آنجا چه می گذرد، لزوما کار ساده ای نیست و در مورد آینده که کار از این هم سخت تر است. با این حال، شما می توانید در بررسی محیط رقابتی تان روشمند باشید و این می تواند به شما کمک کند تا تعیین کنید چه چیزهایی ممکن است در آینده روی دهد.
پنج نیرو وجود دارد که می توانند مستقیما بر عملکرد سازمان شما تاثیر گذار باشند:

  • رقبای فعلی: اینها همان مواردی هستند که در حال حاضر محصول یا خدمتی مشابه محصولات یا خدمات عرضه می کنند، هرچه تعداد رقبای فعلی شما بیشتر باشد؛ رقابت کوتاه مدت بیشتر خواهد بود که اغلب به صورت جنگ قیمتی خود را نمایان می کنند. هرچند شما می توانید با تمرکز روی جامعه هدف خاص تر و یا افزودن ارزش محصول یا خدمت خود از این جنگهای قیمتی اجتناب کنید.
  • تازه واردهای بالقوه: شامل شرکتهایی می شود که به تازگی وارد بازار شده اند و تفکری مشابه سازمان شما را دارند. این دسته ممکن است محصولاتی را کاملاو بدون کوچکترین وجه تمایز با محصولات شما عرضه کنند و چون هیچ وجه تمایزی با محصولات موجود ندارند، از این رو دلیل خاصی جز قیمت در دست ندارند که به پیشنهاد کنند تا محصولاشام را بخرد. به همین دلیل اغلب به محض ورود به بازار جنگ قیمتی شدیدی به پا می کنند.
  • محصولات یا خدمات جایگزین: به محصولاتی اطلاق می شود که به مصرف کنند تا حدی مطلوبیتی برابر با هم را می رساند و مشتریان شما می توانند آنها را جایگزین هم کنند به عنوان مثال وقتی نارنگی گران و کمیاب می شود مصرف کننده ها از پرتقال به عنوان کالای جانشین استفاده می کنند) . محصولات یا خدمات جایگزین غالبا یک دلنگرانی به حساب می آیند که قطعا بر عملکرد سازمان شما تاثیر می گذارند مگر اینکه سازمان شما دارای محصولات جایگزین برتری باشد.
  • تامین کنندگان: اگر تنها تعداد معدودی تامین کننده برای یک ماده خام حیاتی یا قطعه حساس از محصول یا خدمت شما وجود داشته باشد. آنها به شما اعمال قدرت خواهند کرد. چنین قدرتی غالبا به قدرت مذاکره بر سر قیمت گذاری یا دیگر موارد می انجامد. البته موارد دیگری در این گروه مثل کیفیت محصول تامین کننده یا اینکه تا چه حد قابل اعتماد است هم وجود دارد.
  • دور فروشان: به آن دسته اطلاق می شود که فروش از راه دور دارند. آنها پایگاهی از مشتریان می سازند که به آنها اعتماد می کنند و برای تامین نیازهای خود در حوزهای مختلف به آنها متکی هستند مانند سایت دیجی کالا

 

۰/۵ (۰ نظر)