مصاحبه شغلی یا مصاحبه کاری یکی از مهم‌ترین مراحل استخدام در اکثر سازمان‌ها و شرکت‌ها می‌باشد. یکی از مهم‌ترین خدماتی که تیم مشاوره مدیریت رسا در سازمان‌های مختلف در سال‌های گذشته انجام داده است استخدام منابع انسانی و جذب نیرو بوده است. همچنین در مشاوره شغلی رسا مشکلات و دغدغه‌های کارجویان به دقت بررسی و لمس شده است. لذا با توجه به اطلاعات ما در مورد استخدام کردن و استخدام شدن، در این مقاله به صورت کامل به اصول موفقیت در مصاحبه شغلی که یکی از بزرگترین دغدغه‌های کارجویان برای استخدام است، می‌پردازیم.

مصاحبه شغلیکمی در مورد مصاحبه شغلی:

مصاحبه شغلی قدیمی‌ترین شکل گزینش نیرو و ارزیابی افراد برای استخدام است. چیزی که می‌تواند مصاحبه شغلی را فارغ از تمام اصول موفق یا بیهوده کند، نگرش به این فرایند است.

اگر درست به فرایند مصاحبه شغلی نگاه کنیم، تفاوت اصلی آن با دیگر ‌گزینش‌ها و ارزیابی‌ها را متوجه می‌شویم: حضور. اما حضور چه تفاوت‌هایی ایجاد می‌کند؟ در ادامه این تفاوت‌ها و اقدامات مناسب در برابر آن‌ها را بیان می‌کنیم و عکس‌العمل‌های متناسب با رفتارهای مختلف را نیز بررسی می‌کنیم.

۱ – آگهی شغلی را به خوبی بخوانید

یکی از اشتباهات رایج کارجوها این است که توضیحات آگهی شغلی را به خوبی مطالعه نمی‌کنند. در حالی که می‌توانید از اطلاعات درج شده در آن به عنوان یک راهنما استفاده کنید.

یادمان باشد که اطلاعات موجود در آگهی شغلی خالص‌ترین اطلاعاتی است که می‌توانید در مورد شغل مورد نظر به دست بیاورید، چرا که شرایط احراز شغلی که در آگهی نوشته شده، معمولا توسط افرادی که ذی صلاح استخدام و تصمیم گیری در این باره هستند تایید شده است.معمولا کارفرماها در آگهی شغلی لیستی از صلاحیت‌ها، ویژگی‌ها و پیش نیازهای مورد نیاز از کارجوی ایده‌آل‌شان را می‌نویسند. هرچه توانایی‌ها و قابلیت‌هایتان با این جزئیات همخوانی بیشتری داشته باشد، شانس‌تان در مصاحبه شغلی افزایش پیدا خواهد کرد.

همینطور از روی اطلاعات موجود در آگهی شغلی می‌توانید به زمینه‌های مورد علاقه کارفرما و سوالات احتمالی که ممکن است در جلسه مصاحبه کاری از شما بپرسند هم پی ببرید.

۲ – دعوت به مصاحبه کاری:

مسلما منابع انسانی سازمان‌ها پس از مطالعه رزومه کاری شما برای دعوت به مصاحبه با شما تماس خواهند گرفت. مهم‌ترین مساله این است که در این مکالمه فقط و فقط نکاتی که برای شما اهمیت حیاتی دارند را مطرح کنید و سوال در مورد شرایط دیگر را به مصاحبه حضوری موکول کنید. در نهایت باید اطلاعات زیر را از این تماس به دست آورید:

دعوت به مصاحبه کاری

  • نام شخص تماس گیرنده
  • نام و سمت فردی که با ایشان جلسه خواهید داشت.
  • زمان و ساعت دقیق جلسه مصاحبه
  • آدرس شرکت
  • نام شرکت

بهتر است به یاد داشته باشیم که معمولا افرادی که با شما تماس می‌گیرند مسئولان اداری هستند و نمی‌توانند اکثر سوالات مربوط به کار شما را پاسخ دهند به همین دلیل سعی کنید اگر هم موضوعی را پیش می‌کشید در مورد شرایط عمومی شرکت باشد. همچنین در نظر داشته باشید فردی که با شما تماس گرفته است به احتمال فراوان در میان تماس‌های فراوان تلفنی است و پس از شما به افرادی دیگری هم باید تماس بگیرد، لذا طولانی شدن صحبت شدیدا او را آزرده می‌کند.

۳ – قبل از جلسه مصاحبه شغلی حتما تحقیق کنید.

اقدامات قبل از جلسه مصاحبه شغلیپیشنهاد می‌شود پس از این که به مصاحبه دعوت شدید، تمامی اطلاعاتی که از شرکت و فرد مورد نظر دارید را در گوگل سرچ کنید. تحقیق و پرس‌وجو در مورد شرکتی که به آن دعوت شده‌اید، بخشی از نکات آمادگی برای مصاحبه است. نتایج بدست آمده از این تحقیقات باعث می‌شود تا در جلسه مصاحبه سوالات متفکرانه‌تر و صحیح‌تری از مصاحبه‌کننده بپرسید. همینطور جدیت شما برای همکاری با شرکت مودر نظر را تأیید می‌کند.

ناآگاهی و عدم پیش زمینه در در مورد کسب و کار، محصولات و خدمات شرکت، نه تنها وجهه بسیار خوبی از شما در ذهن مصاحبه کننده می‌گذارد، بلکه باعث کاهش استرس شده و همچنین تسلط شما به شرایط را نیز خیلی بیشتر از آن که تصور می‌کنید، افزایش می‌دهد. بنا بر این حتما در مورد موارد زیر قبل حضور در جلسه مصاحبه کاری تحقیق کنید:

محصولات یا خدمات

حتی اگر به طور مستقیم با موقعیت شغلی مدنظرتان ارتباط ندارد، شما هنوز بخشی از تیم شرکت هستید و باید از این موضوع آگاه باشید. البته اگر محصولات خاص و فنی تولید می‌کنند (و شما برای موقعیت غیرفنی درخواست دادید) نیازی به درک تمامی جزئیات نیست.

از محصول یا خدماتش دیدن کنید

اگر می‌توانید به بررسی برخی از محصولات یا خدماتش از دیدگاه مشتری بپردازید. هر چه بیشتر بتوانید در جلسه مصاحبه در مورد شرکت و نگاه مشتریان به محصولات یا خدمات بگویید؛ عملکرد بهتری از خودتان نشان می‌دهید.

وظایف موقعیت شغلی را بررسی کنید

حتما توضیحات شغلی آگهی را با دقت بخوانید و مطمئن شوید که شرح وظایف و مسئولیت‌های جایگاه مدنظر را به خوبی درک کرده‌اید. با این رویکرد نه تنها می‌توانید سوالات هدفمندی در طی جلسه مصاحبه کاری بپرسید، بلکه در صورت به دست آوردن شغل، راحت‌تر می‌توانید خودتان را برای مقابله با مسئولیت‌ها آماده کنید. همچنین پیشنهاد می‌شود که در مورد جایگاه شغلی (اگر اطلاعات کافی ندارید) کمی تحقیق کنید.

فرهنگ و ارزش‌های شرکت را ارزیابی کنید.

تحقیق در مورد سازمان قبل از مصاحبه کاریشرکت‌های مدرن و امروزی اغلب دارای صفحات اجتماعی و سایت هستند. لحن بیان محتوا، شخصیت شرکت و ارزش‌هایی که به آن معتقدند در این بخش‌ها به خوبی مشخص است. پس حتما قبل از روز مصاحبه این اطلاعات را بررسی کنید. همینطور اگر در مورد محیط کار، فرهنگ یا ارزش‌های آن‌ها سوالی دارید می‌توانید در طول مصاحبه بپرسید. این سوالات می‌تواند در مورد ابزار و نرم‌افزارهای مورد استفاده در شرکت تا بازه‌های تعطیلات و… متغیر باشد. اگر ارزش‌ها و فرهنگ شرکت با شخصیت‌تان سازگاری داشته باشند زندگی حرفه‌ای شادتری را تجربه خواهید کرد.

نکته مهم:

همخوانی شما و فرهنگ سازمان، خیلی بیشتر از آن که بتوانید تصور کنید برای کارفرمایان اهمیت دارد. تجربه‌هایی به وفور را در ذهن دارم که دلیل انتخابم فقط و فقط همخوانی شخص مورد نظر برای استخدام و شرکت (یا گاها مدیر آینده شخص) بوده است. تحقیقاتی که در بالا ذکر شد، شدیدا می‌تواند به شما نشان دهد که اگر در این شرکت استخدام شوید، در مسیر شغلی که در ذهن دارید حرکت می‌کنید یا خیر.

۴ – حاضر شدن در جلسه مصاحبه کاری

مصاحبه کاری فرصتی است که باید در مدت زمانی کوتاه تمامی توانایی‌ها و مهارت‌های بیرونی و شخصیتی‌تان را با کارفرما به اشتراک بگذارید. مدیریت بهینه این زمان شما را به موفقیت در مصاحبه شغلی می‌رساند. در این بخش ابتدا بخش برخی از موارد مهم برای آمادگی مصاحبه شغلی را معرفی می‌کنیم:

۴-۱- تکنیک های کنترل استرس:

کنترل استرس در جلسه مصاحبه استخدامیروز مصاحبه شغلی برای اکثر کارجوها همراه با استرس است. مثل استرس دیر رسیدن، مواجه شدن با سوالی غیرمنتظره، گم کردن مسیر شرکت و… برخی از این اتفاقات هرگز اتفاق نمی‌افتند و مابقی با اندکی مدیریت و برنامه‌ریزی قابل حل هستند. بنابراین استرس‌تان بی‌مورد است. همینطور این اولین مصاحبه زندگی‌تان نیست و احتمالا آخرین هم نخواهد بود. پس سعی کنید بجای نگرانی و اضطراب با این چالش پنجه در پنجه روبرو شوید و قابلیت‌هایتان را به رخ بکشید.

برای کم شدن استرس‌تان هم می‌توانید از روش‌های زیر کمک بگیرید:

  • به اندازه کافی استراحت کنید تا مدیریت ذهنی کارآمدی داشته باشید.
  • نفس‌های عمیق بکشید و روی زبان بدن‌تان تمرکز کنید.
  • به نکات مثبت و قابلیت‌هایی فکر کنید که به شما آرامش و امنیت خاطر می‌دهد.
  • خودتان را برای سوالات احتمالی جلسه مصاحبه آماده کنید. این روی کاهش استرس‌تان نقش موثری دارد. چون بخش زیادی از ترس و نگرانی از چیزهای ناشناخته و عدم آگاهی ما است.
  • ۲۴ ساعت قبل از مصاحبه مصرف کافئین را محدود کنید.
  • مصاحبه‌کننده هم با تمامی محدودیت‌ها و کمبودهایش یک انسان است. پس لزومی ندارد از عکس‌العمل ها یا صحبت هایش برآشفته و مضطرب شوید.

بخاطر داشته باشید؛ حتی اگر یک درصد هم در مصاحبه شغلی رد شدید این چالش بهترین فرصت برای یادگیری بیشتر و ارزیابی مهارت‌هایتان و بهبود آن‌ها است.

۴-۲-  نحوه پاسخگویی به سوالات مصاحبه شغلی

اگر چه نمی‌توانید برای تمامی سوالات مصاحبه شغلی از قبل آماده شوید و ممکن است برخی برای شما تازگی داشته باشند. با این حال فکر کردن در موردش کمک می‌کند تا بهتر از پس مدیریت جلسه مصاحبه کاری بربیایید. برخی جایگاه‌های شغلی ممکن است دارای یک مرحله ارزیابی و آزمون باشند. مثلا اگر می‌خواهید برای برنامه‌نویسی کامپیوتر استخدام شوید ممکن است از شما بخواهند یک مسئله را تحلیل کرده و برای آن بهترین راه‌حل را ارائه دهید یا قطعه‌ای کد برایشان بنویسید.

همچنین بهتر است نسبت به سوالات روانشناختی که ممکن است در جلسه مصاحبه مطرح شود، اطلاع داشته باشید. توصیه می کنیم مقاله «سوالات روانشناسی مصاحبه استخدامی همراه با جواب» را مطالعه کنید.

۴-۳- روز مصاحبه و پوشش کارجوها

انتخاب نوع پوشش به محل کارتان بستگی دارد. اگر می‌خواهید در یک شرکت استارت‌آپی مشغول به کار شوید، مهم است که حرفه‌ای به نظر برسید ولی نیازی نیست حتما لباس رسمی بپوشید. می‌توانید از یک لباس راحت مناسب فصل استفاده کنید. پوشیدن شلوار جین همراه با پیراهن اسپرت برای آقایان مناسب است. اما به شدت از پوشیدن تیشرت‌های آستین کوتاه همراه با تصاویر و آرم‌های عجیب‌و‌غریب خودداری کنید. همینطور بهتر است لباس‌تان را از رنگ‌های تیره انتخاب کنید.

برای خانم‌ها فرم اداری و رسمی اغلب مانتو و شلوارهای ساده همراه با مقنعه است. اما اگر محیط کاری شرکت استارت‌آپی است می‌توانید از مانتوهای غیراداری هم استفاده کنید. اگر می‌خواهید مقنعه را جایگزین کنید. از یک روسری یا شال بدون طرح و تیره رنگ کمک بگیرید.

بایدها و نبایدها در جلسه مصاحبه حضوری۵ – بایدها و نبایدها در مصاحبه شغلی

۱ – مسلما اندکی زمان برای آشنا شدن با مسیر بگذارید تا عدم آشنایی با این مسیر شما را دچار بدقولی و متعاقبا استرس نکند.

۲ – هنگامی که وارد سازمان می‌شوید حدالامکان با افراد سازمان صحبت نکنید. چراکه افرادی که در آن سازمان کار می‌کنند را نمی‌شناسید، موقعیت‌های آن‌ها را نمی‌دانید و همچنین آشنایی کافی با فرهنگ سازمان هم ندارید. لذا تحت هیچ شرایطی نمی‌توانید عواقب و نتایج این صحبت‌ها را پیش‌بینی کنید. پس مکالمات این چنین را به حداقل برسانید.

۳ – در صورت روبه‌رویی با کارجویان دیگر نیز، حدالامکان با آن‌ها صحبت نکنید. چراکه فارغ از این که موضع و شخصیت‌های آن‌ها را نمی‌شناسید، بلکه این اقدامات شدیدا برای شخص مصاحبه کننده آزاردهنده است و او را نسبت شما و گاها دیگران حساس کرده و همچنین عدم تمرکز وی را هم به دنبال دارد. بهتر است بدانید، خیلی از مواقعی که فردی را برای مصاحبه نهایی به مدیرانم معرفی کرده‌ام در مورد این مسئله به صورت شاخص سوال پرسیده‌اند. موقعیت‌های خیلی کمی را به یاد دارم که فعالیت‌هایی از این قبیل در نهایت به سود کارجو تمام شده باشد.

 ۴ – فرم درخواست استخدام و رزومه را به صورت صحیح، کامل و خوانا پر کنید. مگر مواردی را که تمایل ندارید. گفته‌ای به این مضمون در ادبیات دوستانِ فعال در زمینه استخدام وجود دارد:

“کسی که برای خودش وقت نمی‌ذاره، مطمئنا برای ما هم وقت نمی‌ذاره.”

پر کردن فرم استخدامی در مصاحبه استخدامیبه کرات پیش آمده که کارجو با رزومه‌ای تقریبا خالی در جلسه حاضر شده و اعتماد به نفس خود و گاها رزومه پرینت شده را با فرم درخواست استخدام جایگزین کرده است. بارها هم پیش آمده است که این افراد از این اقدام پشیمان شده و درخواست فرصت دوم برای پر کردن فرم را داشته‌اند. (نکته جالب در این مورد این است که این اتفاق معمولا در موقعیت‌های شغلی خیلی بالا و خیلی پایین رواج دارد.)

نکته: در سال‌هایی که در زمینه استخدام فعالیت داشته‌ام، کم ندیدم مدیرانی که از فرم‌های طویل و بلند برای ارزیابی و سنجش حوصله و معیارهایی این چنینی استفاده کرده‌اند.

۵ – در پاسخ به سوالات مصاحبه شغلی مؤدب و فروتن باشید و کنجکاوی‌خود را قاطعانه مطرح کنید.

۶ – در هنگام مصاحبه تلفن خود را در حالت خاموش یا پرواز قرار دهید. (گاهی صدای ویبره گوشی هم باعث بهم ریختن تمرکز در جلسه مصاحبه می‌شود.)

۷ – جویدن آدامس در هنگام مصاحبه، نگاه کردن به ساعت، یا بغل کردن مصاحبه‌کننده و روبوسی را فراموش کنید. هیچ یک از این کارها مناسب جلسه مصاحبه شغلی نیستند.

۸ – به هیچ عنوان فرم را مچاله و تا نکنید. به جز تا کردن گوشه‌های فرم برای پر کردن صفحات بعدی هیچ قسمت دیگر فرم را تا نکنید. اقداماتی از این قبیل، شما را به مرحله ارزیابی هم نمی‌رساند.

داستان واقعی یک مصاحبه شغلی

نکته: خواندن این بخش ضروری نیست، ولی خالی از لطف هم نیست

به منظور استخدام برای یک موقعیت مدیریتی بسیار مهم در یک شرکت بسیار معتبر، از من دعوت شد تا در جلسه مصاحبه مدیریتی حاضر شوم. پس از بررسی رزومه‌ها و اقدامات لازم برای انجام مصاحبه‌های شغلی از دوستان برای دعوت به مصاحبه دعوت شده بود. با چند نفری از دوستان هم‌صحبت شدم و نوبت به فردی رسید که بسیار باتجربه و جدی می‌نمود. اولین تعامل من با این فرد به این شکل بود که ناگهان متوجه حضور ایشان بالای میز خود شدم (اولین تاثیر و برخورد غیرمتعارف)، سپس ایشان فرم خالی (که البته طولانی هم بود) را روی میز رها کردند و گفتند:

“به من بگین چی می‌خواینمن چی‌کار می‌تونم براتون بکنم؟”

این جمله همراه با لبخندی مصنوعی و نگاهی بود که به نظر آکنده از غرور می‌آمد. پس از صحبت نه‌چندان طولانی با این فرد به این نتیجه رسیدم که ایشان در تمامی فنون مورد نیاز سازمان ما می‌توانند به بهترین نحو ظاهر شوند اما:

بیایید جای مصاحبه شونده و مصاحبه کننده را برای لحظاتی عوض کرده و از دیدگاه یک متخصص استخدام به این قضیه نگاه کنیم:

۱ – بهتر نبود فرد من را از حضورش در اتاق آگاه می‌کرد؟

این که مصاحبه کننده در شرایط طبیعی و همیشگی خودش نباشد به شما این فرصت را می‌دهد که کارها را برایش سخت و دشوار کنید، اما، این فرصت را هم می‌دهد که درک و هوش اجتماعی خود را هم نشان داده و کارها را برای او راحت‌تر کنید.

۲ – بهتر نبود قبل از انداختن فرم، سلام و معرفی اولیه صورت گیرد؟

۳ – بهتر نبود این فرم پر می‌بود؟ حداقل قسمت‌های مهمش کامل شده بود؟

۴ – بهتر نبود که به شخصیت مصاحبه کننده هم به صورت ضمنی بهایی داده می‌شد؟ (جواب این سوال در پست‌های مدیریتی بسیار بسیار مسلم و مهم خواهد بود)

در انتهای صحبت‌ها هم از من خواستند که دوباره فرم را در اختیارشان قرار دهم تا آن را کامل کنند.

نکته این مصاحبه شغلی

اگر با دید باز به این داستان نگاه کنیم خیلی از این رفتارها قابل چشم پوشی و شرایط عدم اطمینان (یعنی مصاحبه کننده در مورد منظور مصاحبه شونده دچار عدم شفافیت می‌باشد) است و خیلی از این موارد می‌تواند در تصمیم‌گیری تاثیری نگذارد. ‌اما، چیزی که در این شرایط تاثیر بسیار مهم و منفی خود را از دست نمی‌دهد، فرم خالی است. فرم خالی به این معناست:

تا کنون از من فقط یک خواسته داشته‌اید و من برای آن وقت نگذاشته و یا به هر دلیلی آن را مهم نمی‌شمرم.

این‌‌جاست که مهارت‌ها و فنون فرد اهمیت خود را از دست داده و مصاحبه تبدیل به اتلاف وقت و انرژی برای هر دو نفر خواهد بود. شاید خیلی از این مسائل برای خیلی از افراد بدیهی باشد، اما این موارد بر اساس تجربیات و مشاهده‌ها بیان می‌شود  

۹ – زمانی که شما برای مصاحبه در سازمان مورد نظر حضور دارید، اساسا مهمان مصاحبه‌کننده هستید. نتیجتا فرد مصاحبه کننده باید با احترام و به مانند مهمان شایسته خود با شما برخورد کند (البته به جز موارد مصاحبه تحت استرس) و همچنین بهتر است، فرد مصاحبه شونده نیز این را به یاد داشته باشد و به مانند یک مهمان محترم و خوش اخلاق برخورد کند، حتی اگر فرد مصاحبه کننده این اصل را فراموش کرد. اگر این اصل را در ذهن داشته باشیم و بر پایه اصول آن رفتار کنیم، چه بسیارند موارد و مشکلاتی که در چشم به هم زدن حل خواهند شد.

۱۰ – معمولا ورود به اتاق، اولین دیدار و برخورد شما با فرد مصاحبه کننده است پس بهتر است لبخند و تماس چشمی را فراموش نکنید. بهتر است هنگام ورود به اتاق مصاحبه کننده پس از در زدن و ورود اولیه در مورد باز و یا بسته بودن در سوال شود. اگر هم بنا به هر دلیلی شرایط را برای پرسیدن چنین سوالی مناسب ندیدید در اکثر شرایط بهتر است در را ببندید.

۱۱ – در این میان افرادی هم مانند من و خیلی از دوستان فعال در این زمینه هستند که بنا به احترام، شخصا از فرد دعوت می‌کنند و زمام چنین اموری را خودشان به دست می‌گیرند تا فرد مصاحبه شونده دچار حواس پرتی نشود و در کل راحت باشد.

در مصاحبه حضوری روی کدام صندلی بنشینیم

۱۲ – پس از ورود به اتاق اول صندلی‌ها را بررسی کنید. اگر بیش از یک صندلی برای شما تعبیه شده است، محل انتخاب شما برای نشستن، بیشتر از آنچه که فکر کنید جهت علائم غیرکلامی شما را مشخص می‌کند. صحبت در این باره که این که کجا بنشینید موردی است که اکیدا پیشنهاد می‌شود (فقط) در جلسات مصاحبه به آن فکر نکنید و به غریزه خودتان متکی باشید.

این پیشنهاد بر ۲ پایه می‌باشد:

– بهتر است تصمیم برای این که در جلسه مصاحبه شغلی کجا بنشینیم شما را از فرایند اصلی مصاحبه خارج نکند و مهم‌تر از آن شما را در معرض قضاوت در مورد فردی که نیستید قرار ندهد.

مثلا: ممکن است در برخی شرایط نشستن روی نزدیک‌ترین صندلی به فرد مصاحبه کننده نشانه قدرت طلبی باشد. حال فرض کنیم که شما فرد قدرت طلبی هستید و به هر دلیلی صلاح نمی‌بینید چنین تفکری در مورد شما شود. نتیجتا صندلی دیگری را انتخاب می‌کنید. اینجاست که شما تبدیل به فردی می‌شوید که واقعا نیستید. این اقدامات شما را از جایگاهی که برای آن ساخته شده‌اید دور می‌کند و عدم صداقت را به همراه دارد.

– همچنین تفکراتی از این قبیل حواس شما را از اصل داستان پرت کرده و شما را درگیر موراد حاشیه‌ای می‌کند.   

مثلا: ممکن است در برخی شرایط نشستن روی نزدیک‌ترین صندلی به فرد مصاحبه کننده نشانه قدرت طلبی باشد. حال فرض کنیم که شما فرد قدرت طلبی هستید و به هر دلیلی صلاح نمی‌بینید چنین تفکری در مورد شما شود. نتیجتا صندلی دیگری را انتخاب می‌کنید. اینجاست که شما تبدیل به فردی می‌شوید که واقعا نیستید. این اقدامات شما را از جایگاهی که برای آن ساخته شده‌اید دور می‌کند و عدم صداقت را به همراه دارد.

– همچنین تفکراتی از این قبیل حواس شما را از اصل داستان پرت کرده و شما را درگیر موراد حاشیه‌ای می‌کند. 

بنا به این دلایل سوال در این مورد که در جلسه مصاحبه شغلی کجا بنشینیم خیلی پیشنهاد نمی‌شود. هستند افرادی هم که از فرد مصاحبه کننده کسب اجازه می‌کنند و مستقیما در این مور سوال می‌کنند. این رویکرد هم در خیلی از شرایط رفتار مناسبی را به همراه دارد.

۱۳ – برای استقرار در جایگاه خود پیشنهاد می‌شود که کیف خود را روی پای خود نگذارید. چنین اقدامی می‌تواند به معنای عدم راحتی باشد. چرا که شما با این مار بین خود و فرد مصاحبه کننده مانعی قرار می‌دهید.

۱۴ – جواب به سوال در مورد این که در جلسه مصاحبه استخدامی کیف و وسایل خود را کجا بگذاریم هم، مانند انتخاب صندلی برای نشستن است. از خودتان فاصله نگیرید و دست از تحلیل کلمه به کلمه حرکات بردارید.

۱۵ – بیش از حد محیط را وارسی نکنید. 

۱۶ – دستان خورد را زیر میز قرار ندهید.

۱۷ – دستان خود را محکم گره نکنید.

۱۸ – از حرکات تکراری و مکرر مانند لرزاندن پا جدا خودداری کنید.

۱۹ – روحیه پیشرفت و موفقیت را در خود تقویت کنید تا این رویکردها با شما عجین شوند. داشتن چنین روحیه‌هایی کاملا قابل مشاهده است.

نکته: تقویت کردن روحیه‌هایی از این قبیل به جلسه مصاحبه شغلی ربطی ندارد و جزئی از سبک زندگی است. فقط این که در فرد مصاحبه شونده دیده می‌شود و نکته مثبتی است.

۲۰ – تعادل در تماس چشمی را رعایت کنید. اگر تعداد افراد مصاحبه کننده بیشتر از یک نفر است با تمام ان افراد تماس چشمی برقرار کنید.

۲۱ – لبخند را فراموش نکند.

۲۲ – یادمان باشد که افراد مصاحبه کننده روش های متفاوتی را برای ارزیابی افراد استفاده می‌کنند. بر اساس این روش ها فرد مصاحبه شونده را قضاوت نکیند و اجازه ندهید که مواردی از قبیل شما را ناراحت کنند.

۲۳ – اگر در حال صحبت هستید و فرد مصاحبه کننده سوال بعدی را مطرح کرد، پاسخ سوال جدید را شرح دهید و صحبت قبلی خود را ادامه ندهید.

۲۴ – خودتان باشید نگرانی در مورد این که جملات قبلی شما چه تاثیری گذاشه است را کنار بگذارید.

همواره در یاد داشته باشید که شما صرفا برای استخدام شدن نیامده اید، شما برای نزدیک شدن به اهدافتان و پیدا کردن جایگاه صحیح، مناسب و متناسب آمده‌اید.

۲۵ – اصل مهم در مصاحبه استخدامی: دوست داشتنی بودن

دوست داشتنی بودن در مصاحبه شغلی

این اصل را فقط کسانی می‌توانند رعایت نکنند که باور دارند انسان‌های دوست داشتنی‌ای نیستند.

۲۶ – اگر جواب سوالی را نمی‌دانید به جای این که در مورد مسائل دیگر صحبت کنید راحت باشید. بگویید:

– در هنگام رویارویی با این مسئله تحقیق می‌کنم

– در شرایط این چنینی قرار داشته‌ام و توانایی پیشبرد شرایط را داشته‌ام (البته اگر واقعا چنین است) و پاسخ‌هایی از این قبیل.

۲۷ – از اهمیت سوالات کلیشه‌ای غافل نشوید.

برخی از سوال‌ها در اکثر مصاحبه‌های استخدامی پرسیده می‌شوند. خیلی از افراد این سوال‌هارا جدی نمی‌گیرند. بهتر است یادمان باشد که سوال‌ها برای فرد مصاحبه کننده هم تکراری و کلیشه‌ای است. نتیجتا به جواب‌های آن‌ها تسلط بیشتری دارند و همچنین حساسیت بیشتری هم به خرج می‌دهند.

۲۸- اگر در هنگام جلسه مصاحبه، فرد مصاحبه کننده به هر دلیلی ناگهانی صحبت را قطع کرد، هیچ عکس العمل خاصی نشان ندهید.

۲۹ – حجم صدای خود را با فرد مصاحبه کننده هماهنگ کنید.

۳۰ – بیشتر کارفرماها به کارجوهایی تمایل دارند که در جلسات مصاحبه کاری سوالات متفاوت و متفکرانه می‌پرسند. برای پیدا کردن چنین سوالاتی باید اطلاعات خوبی از شرکت و فعالیت‌هایش داشته باشید. برخی از این سوالات عبارت هستند از:

 – یک روز معمولی برای فردی که در این سمت شغلی فعالیت می‌کند، چطور است؟

 – موفق‌ترین کارمندتان چه ویژگی‌هایی دارد؟

به همراه داشتن رزومه در مصاحبه استخدامی

۳۱ – از رزومه‌تان یک نسخه کپی تهیه کنید. بیشتر کارفرماها نسخه دیجیتالی را در روز مصاحبه پرینت می‌گیرند ولی در اختیار داشتن یک نسخه اضافی کمک می‌کند تا در صورت لزوم از آن برای معرفی مهارت‌هایتان استفاده کنید. این آینده‌نگری شما را فردی آماده و سازمان یافته معرفی می‌کند.

۳۲ – به هیچ عنوان در مورد کارفرمای قبلی خود بدگویی نکنید.

۳۳ – تمامی مدارک مورد نیاز برای روز مصاحبه کاری را از قبل حاضر کنید و اندکی زودتر راه بیافتید. حتی اگر به معنی زود رسیدن به شرکت باشد. تأخیر در روز مصاحبه تصویر بدی از شما در ذهن کارفرما ثبت می‌کند.

در ادامه برخی از نمونه‌های رایج سوالات مصاحبه شغلی آورده شده‌اند:

  • چرا می‌خواهید اینجا کار کنید؟

بهترین راه برای پاسخگویی به این سوال کسب اطلاعات در مورد محصولات، خدمات، رسالت و تاریخچه فرهنگی شرکت است. در پاسخ خود به جنبه‌هایی از شرکت اشاره کنید که برای شما جذابیت دارد و خودتان را با اهداف شغلی هماهنگ کنید.

  • چه چیزی توجه‌تان را در این جایگاه شغلی به خود جلب کرده است؟

کارفرمایان این سوال را می‌پرسند تا مطمئن شوند شما نقش و مسئولیت‌هایتان را به خوبی درک کرده‌اید. بنابراین در پاسخ به آن، توانمندی‌ها و قابلیت‌هایتان که مناسب آن شغل هستند را برجسته‌تر کنید. همینطور می‌توانید در مورد تجربه‌های مرتبط و مهارت‌هایتان صحبت کنید.

  • بزرگترین نقطه قوت‌تان چیست؟

این سوال به شما فرصت می‌دهد تا در مورد مهارت‌های نرم خود (Soft Skill) صحبت کنید. زمانی که مصاحبه‌کننده این سوال را پرسید، ویژگی‌های شخصیتی‌تان را بازگو کنید. مثل اینکه توانایی خوبی در حل مشکلات دارید می‌توانید چالش‌های جدید را کشف و ارزیابی کنید. از کارهای تیمی لذت می‌برید و می‌توانید یک گروه را برای اهداف خاصی مدیریت کنید و غیره.

همینطور وابسته به جایگاه شغلی ممکن است با مصاحبه شغلی انگلیسی مواجه شوید. برای مصاحبه شغلی انگلیسی علاوه بر سوال و جواب‌های معمول از شما می‌خواهند تا کوتاه و مختصر به زبان انگلیسی خودتان را معرفی کنید. برای موفقیت در این بخش خوب است پیش از مصاحبه شغلی در مورد واژگان تخصصی شغل مورد نظرتان مطالعه کنید تا جملات‌تر سریع و روان به ذهن‌تان برسند. همینطور از مکث بیش از حد در میان صحبت بپرهیزید.

مطرح کردن سوالات در آخر مصاحبه حضوریآخر جلسه مصاحبه شغلی:

اگر یادتان باشد گفتیم که سوال‌های خود را به جلسه مصاحبه حضوری استخدام موکول کنید. وقتی سوالات فرد مصاحبه کننده تمام شد با او هماهنگ شوید و مسائل و سوالات خود را مطرح کنید. سوال‌هایی از این قبیل را بهتر است مطرح کنید:

– شرایط کاری

آماده باشید تا در مورد انتظارات مربوط به حقوق و دستمزدتان صحبت کنید. اگر اطلاعات درستی در مورد حقوق و مزایای جایگاه شغلی مدنظرتان ندارید می‌توانید با بررسی صنعت یا تجربه افراد خبره مبلغی تخمینی را در نظر بگیرید.

– جذابیت‌های محیط کاری

– میزان ایستایی و پویایی محیط کاری

– امکان پیشرفت در سازمان

– نحوه فرایند استخدام سازمان و زمان اطلاع دهی

– دیگر موارد که برای شما مهم است

سعی کنید خیلی وارد جزئیات نشوید و فقط در مورد اطلاعاتی صحبت کنید که برایتان مهم هستند. به یاد داشته باشید که تعداد سوال‌های بیشتر نشانه بهتر بودن شما نخواهد بود.

یادمان باشد، افرادی که اهمیت استخدام و منابع انسانی را درک می‌کنند، برای بهبود در استخدام‌ها و مصاحبه‌های خود اشتیاق دارند، پس اگر انتقاد و یا پیشنهادی دارید به آن‌ها بگویید.

۵/۵ (۴ نظر)