اگر شما مالک یک سازمان یا از مدیران میانی یک سازمان هستید، قطعا  یکی از عوامل نگران کننده که برایتان مبحث  رقبا است . اقلب کسب و کارهایی که ما با آنها در ارتباط هستیم از مبحث رقیبان  بازار خود به عنوان یک نگرانی یاد می کنند. که یک نگرانی بدیهی تلقی میشود، اما راهکار مقابله و پادزهر این نگرانی چیست؟
داشتن یک استراتژی رقابتی یکی از روشهای پیشنهادی ماست.
استراتژی رقابتی یک شرکت دقیقا با مسیر دست یابی به یک مزیتی رقابتی در برابر رقبا سر و کار دارد. راههای متفاوتی برای رسیدن به این مزیت رقابتی وجود دارد ولی همه آنها مستلزم آن است که شما چیزی را به خریداران عرضه کنید که از نظر آنها ارزش بیشتری در مقایسه با کالای پیشنهادی رقبا داشته باشد. این ارزش بیشتر که میگوییم میتواند به معنای پیشنهاد یک کالای خوب در قیمت پاین تر، کالای بهتری که ارزش پرداخت پول بیشتری را دارد، یا ترکیب جذابی از قیمت، کیفیت و خدمات دیگر باشد.

من درهفته گذشته در یکی از جلسات مشاوره خودم با یک شرکت که خدمات کامپیوتری ارائه می دهند؛ متوجه شدم که بحث رقبا برای آنها تبدیل به یک دیوار بسیار بلند شده است که گذشتن از آن برایشان تقریبا غیر ممکن بود. در پی همین جلسه مشاوره بر آن شدم که برای رفع مشکلات مشابه  نوشته هایی تحت عنوان استراتژی رقابتی را در وبسایت قرار دهم.

استراتژی رقابتی چیست؟

راههای متفاوتی برای رسیدن به مزیت رقابتی وجود دارد، ولی کلیه آنها نیازمند این است که کالا یا خدمتی را به خریداران خود عرضه کنیم که از نظر آنها ارزش بیشتری را در مقایسه با کالاهای پیشنهادی رقبا دارد.
ارزش بیشتر می تواند به معنی پیشنهاد یک کالا یا خدمت خوب در قیمت پایین تر، یا کالا یا خدمتی که ارزش پرداخت پول بیشتر را دارد، و یا ترکیبی از هر دوی این ها باشد.
اگر شرکت شما بتواند شیوه منحصر به فردی را برای ارائه ارزش برتر به مشتریانش پیدا کند این احتمال وجود خواهد داشت تا مزیت رقابتی و سودی بالاتر از حد متوسط به دست آورند.
یک شرکت موفق باید از طریق انتخاب یک رویکرد منحصر به فرد برای ارائه ارزش به مشتریانش و تلاش برای عملکرد عالی، چنان وفاداری مستمری نسبت به نام تجاری اش ایجاد کند که دیگران مشکل بتوانند صرفا از طریق تقلید از آنها به پیروزی و موفقیت برسند؛ مگر آنکه تقلید کننده از ویژگی ها و شایستگی هایی برخوردار باشد که باعث ایجاد ارزش بیشتری نسبت به کالا یا خدمت تولید شده به مشتریان بشود.

استراتژی رقابتی

 

انواع استراتژی های رقابتی

استراتژی رقابتی را ما به طور کلی به دو دسته تقسیم کردیم که بسته به نوع فعالیت و وضعیت کنونی مجموعه شما، یکی از این موارد می تواند برایتان تعریف و پیاده سازی شود:

  • استراتژی تامین کننده هزینه پایین
  • استراتژی تمایز گسترده

هر یک از این دو رویکرد در استراتژی رقابتی به دنبال جایگاه متفاوتی در بازار است که در ادامه به اختصار برایتان توضیح خواهم داد.

۱- استراتژی تامین کننده هزینه پایین

این نوع از استراتژی رقابتی برای سازمانهایی ست که بازار مشتریان بسیار گسترده ای دارند. یک سازمان زمانی در این استراتژی موفق خواهد شد که هزینه های خود را به پاین ترین حد ممکن کاهش دهد و حاشیه سود را نیز کاهش دهد، این در اقتصاد به معنای جنگ قیمتی خیلی شدید است، در این استراتژی رقابتی سازمان باید هزینه خود را در پایین ترین سطح ممکن نگه دارد و نسبت به رقبای دیگرپایین ترین قیمت گذاری را انجام دهد. جوری که قیمت کالا یا خدمت شما تفوت بین شما و سایر رقبا باشد.

مطالعه مقاله کامل : استراتژی هزینه پایین چیست؟

۲- استراتژی تمایز گسترده

هرگاه نیاز و ترجیحات خریداران چنان متنوع باشد که امکان براورده کردن کامل آن توسط یک کالا یا خدمت مشخص وجود نداشته باشد. استراتژی تمایز جذاب میشود. در این روش از استراتژی رقابتی ما در پی ایجاد تمایز در کالاها یا خدمات سازمان نسبت به سایر رقبا هستیم، این تمایز باید به گونه ای باشد که طیف گسترده ای از خریداران را با خود به همراه داشته باشد. سازمانی که تلاش می کند از طریق ایجاد تمایز به موفقیت برسد. باید نیازها و رفتار خریداران را به دقت مطالعه کند تا آنجه را برای خریداران ارزشمند است و حاضرند براش پول پرداخت کنند بشناسد و با ارایه آنها خود را متمایز کند.
توجه داشته بشید که هر یک از این دو زیر گروه استراتژی رقابتی خود مبحثی کاملا مفصل و جداگانه می باشد و ما به اختصار و کلی در اینجا توضیح دادیم. اما در مقلات بعدی هر مورد را مفصلا توضیح خواهیم داد.

مطالعه مقاله کامل : استراتژی تمایز چیست؟

 

به امید موفقیت و بهروزی کارآفرینان

تیم مشاوره مدیریت رسا

۳/۵ (۱ نظر)